Sposób przygotowania:
Sernik z serka ricotta z czekoladąETAP 1:
Ser wyłożyć na drobne sito i pozostawić na noc, żeby pozbyć się serwatki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, czekoladę, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wszystkie składniki połączyć.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą. Pieczenie 15 min w temperaturze 180 stopni i następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok 60 min.
Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na wystudzony sernik wylać mleczną czekoladę ( wcześniej rozpuszczona w kąpieli wodnej ).
Udekorować wg uznania lub nie.
Smacznego.
BozenaMatuszczyk
monikaT83
ewaeu