Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa ryżowa jest szybką i prostą zupką, dodatek ogórka nadaje jej kwasowości, którą bardzo lubię w zupach

Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym

 

  • 100 g filetu z kurczaka
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 gałązek koperku
  • 100 g ryżu
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. Mięso kroimy w kostkę Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę bulionowa i zagotowujemy. Następne dodajemy mięso i gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa oraz ryż – gotujemy około 15 minut. Ogórki ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do zupy razem z koperkiem i gotujemy 5 minut, doprawiamy sola i pieprzem, zabielamy śmietaną.
Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym
Etap 1 gotujemy wywar z warzywami i ryżem
Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym
Etap 2 dodajemy starte na tarce ogórki konserwowe
Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym
Etap 3 dodajemy posiekany koperek i doprawiamy
Zupa ryżowa z ogórkiem konserwowym
Etap 4 zabielamy śmietaną i zagotowujemy