Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa Moniki
W gotującej się wodzie należy rozpuścić jedną kostkę rosołową drobiową i pół kostki rosołowej wołowej. Dodać pietruszkę pokrojoną w słupki, seler naciowy, startą na grubych oczkach marchewkę, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i szczyptę vegety. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Ogórki kiszone należy zetrzeć na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na średnich oczkach. Gdy ziemniaki troszkę zmiękną należy dorzucić do zupy starte ogórki. Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby zwiększyć smak ogórkowy należy wlać do zupy 150-200ml zalewy ze słoika z ogórków kiszonych. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietaną z wodą i mąką, ciągle mieszając. Dodajemy do zupy drobno pokrojoną natkę pietruszki.