monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa ogórkowa Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, lekko kwaśna, zupa ogórkowa z ziemniakami.

Zupa ogórkowa Moniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa ogórkowa Moniki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa Moniki
W gotującej się wodzie należy rozpuścić jedną kostkę rosołową drobiową i pół kostki rosołowej wołowej. Dodać pietruszkę pokrojoną w słupki, seler naciowy, startą na grubych oczkach marchewkę, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i szczyptę vegety. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Ogórki kiszone należy zetrzeć na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na średnich oczkach. Gdy ziemniaki troszkę zmiękną należy dorzucić do zupy starte ogórki. Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby zwiększyć smak ogórkowy należy wlać do zupy 150-200ml zalewy ze słoika z ogórków kiszonych. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietaną z wodą i mąką, ciągle mieszając. Dodajemy do zupy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Zupa ogórkowa Moniki
Głownym składnikiem zupy są ogórki kiszone oraz ziemniaki.
Zupa ogórkowa Moniki
Obrane ziemniaki należy pokroić w równą, średniej wielkości, kostkę.
Zupa ogórkowa Moniki
Ogórki kiszone należy zetrzeć na tarce: połowę na grubych oczkach, połowę na średnich oczkach.

Tagi:

ogórki