gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa szparagowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowaną zupę szparagową podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - smakowała całej mojej rodzinie.

Zupa szparagowa

Składniki:

Zupa szparagowa

 

  • 2 litry wody
  • 1 porcja rosołowa
  • mały pęczek szparagów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 liść maggi
  • sól
  • przyprawa uniwersalna
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa

ETAP 1:

Zupa szparagowa
W garnku gotujemy wodę z porcją rosołową.

Porcję rosołową płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy obraną cebulę orz sól.

ETAP 2:

Zupa szparagowa
Do wywaru dodajemy pokrojone na kawałki szparagi.

Gdy wywar zacznie wrzeć,to po 10 minutach wsypujemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi.

ETAP 3:

Zupa szparagowa
Przygotowujemy warzywa: marchew trzemy na tarce, a kapustę szatkujemy.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę szatkuję i dodajemy opłukany liść maggi. Warzywa wsypujemy do zupy.

Gotujemy, aż będą miękkie i w razie potrzeby przyprawiamy przyprawą uniwersalną lub kostką rosołową. Na koniec zupę zabielamy śmietanką wymieszaną z mąką.

Porcję zupy wylewamy na talerz.


Tagi:

zupa szparagi