MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Do wykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę i dodać (też czerwoną) soczewicę - zupa wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :)

Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica

Składniki główne

Do smaku:

Opcjonalnie

  • Płatki jaglane i świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty.

Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę, ale ja obrałam nożykiem do warzyw) oraz soczewicę.

Zupę doprawiamy, dodajemy masło i po chwili miksujemy na gładki krem (razem z selerem, bo nadaje aromatu, a nie zmienia zbytnio koloru!).  
Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica
Zaczynamy od twardszych warzyw:selera, pora i marchewki
Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica
Bataty dodajemy później, a jeszcze później paprykę
Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica
Wraz z papryką wrzucamy czerwoną soczewicę
Zupa-krem: marchewka, batat, papryka, soczewica
Zuppę miksujemy na krem - nie wyrzucając selera

Tagi:

zupa zupa krem