Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Krem z kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To bardzo smaczna i ładnie prezentująca się zupa, dobrze sprawdzi się w przypadku różnego rodzaju uroczystości.

Krem z kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z kukurydzy

 

  • cebula 1 szt
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • papryka biała 1 szt
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • rosół 3 szklanki
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • serek topiony 100 gram

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę białą paprykę oraz dokładnie odsączoną z zalewy kukurydzę.

Smażymy wszystko około 5 minut.

Przekładamy zawartość patelni do garnka i wlewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy zupę z ognia i przy użyciu blendera miksujemy ją na gładki krem.

Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką. Dodajemy serek topiony i dusimy zupę na małym ogniu do momentu jego rozpuszczenia. 
Krem z kukurydzy
Przygotowujemy składniki: kroimy cebulę i paprykę
Krem z kukurydzy
Podsmażamy na patelni cebulę, dodajemy paprykę i kukurydzę
Krem z kukurydzy
Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy rosołem
Krem z kukurydzy
Miksujemy zupę blenderem aby powstał gładki krem

Tagi:

zupa zupa krem