migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa z kalarepy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim warzywniaku sezon na kalarepę. To bardzo fajne i smaczne warzywo, które obowiązkowo sadzę co roku. Taką młodziutką lubię po prostu samą schrupać a dzisiaj polecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki

Zupa z kalarepy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kalarepy

 

  • 2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu)
  • 2 marchewki (200 g)
  • 3 ziemniaki (300 g)
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1,2 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • 50 ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepy
Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły.

Garnek zestawić z ognia, zupę zabielić śmietanką i można podawać.
Zupa z kalarepy
Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy odłożyć.
Zupa z kalarepy
Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę.
Zupa z kalarepy
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć.
Zupa z kalarepy
Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły.