BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Zupa krem ze szczawiu z jajkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszną lekko kwaśną zupę krem szczawiową. Zupę taką lubi mój mąż, ja osobiście takowej nie jadam. Mój mąż sobie taką właśnie zupkę zachwala.

Zupa krem ze szczawiu z jajkiem

Składniki:

Zupa krem ze szczawiu z jajkiem

 

  • szczaw 2 pęczki,
  • ziemniaki 2 większe,
  • sok z cytryny 1/2 szt,
  • cebula 1 sztuka,
  • bulion 2 - 3 szkl,
  • oliwa 3 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz mielony do smaku,
  • jogurt naturalny 2 -3 łyżki,

 

  • dodatkowo;
  • jajka ugotowane na twardo,
  • koperek do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze szczawiu z jajkiem
Szczaw dokładnie umyć, oczyścić i pokroić.

W patelni rozgrzać oliwę, dodając posiekaną cebulę i podsmażyć ją do zeszklenia.

Dodać pokrojony szczaw i podsmażyć około 5 minut.

Przełożyć cebule i podsmażony szczaw do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem mięsnym i gotować do miękkości.

Następnie zdjąć z ognia wystudzić i zmiksować blenderem.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny.

Gotowy krem rozlać do miseczek , udekorować jogurtem naturalnym albo jak kto woli śmietaną.

Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jajek.