gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną zupę kalafiorową podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - łatwa w przygotowaniu i smaczna.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • 1 mały kalafior
  • ok. 1 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • przyprawa un. Kucharek
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 4 większe ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa

ETAP 1:

Zupa kalafiorowa
Opłukany kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.

Kalafior płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

ETAP 2:

Zupa kalafiorowa
Warzywa obieramy i kroimy w plastry i kostkę.

Pozostałe warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki i pietruszkę w kostkę.

ETAP 3:

Zupa kalafiorowa
Do gotującego się wywaru dodajemy różyczki kalafiora.

Pokrojone warzywa przekładamy d garnka i zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy. Zagotowujemy.

Następnie dodajemy kalafior. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec wlewamy mleko wymieszane z mąką. Mieszamy i gotujemy przez chwilę.


Tagi:

zupa kalafior