SUPERPRZEPIS

Zupa z kapustą i kalarepą

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zupa z kapustą i kalarepą

Letnia zupa z młodych warzyw. Kapusta młoda i kalarepka to jest to co uwielbiam. Do tego fasolka i czego chcieć więcej.

Składniki:

Zupa z kapustą i kalarepą

 

  • 1/2 główki młodej kapusty

 

 

 

  • 2 marchewki

 

 

 

  • 2 nóżki od kurczaka

 

  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kapustą i kalarepą

ETAP 1:

Zupa z kapustą i kalarepą
Kapusta młoda poszatkowana na desce przed gotowaniem

Kapustę szatkuję na desce.

ETAP 2:

Zupa z kapustą i kalarepą
Kalarepa obrana i pokrojona w słupki na desce

Fasolkę obieram, marchewkę także i kalarepę kroję.

ETAP 3:

Zupa z kapustą i kalarepą
młode pietruszki korzeń z natką oskrobane

Pietruszkę skrobię kroję, natkę razem z korzeniem.

ETAP 4:

Zupa z kapustą i kalarepą
Warzywa pokrojone w garnku razem z kurczakiem

Do garnka wlewam wodę, dodaję udka z kurczaka, kapustę, kalarepę, pokrojoną w talarki marchewkę, oraz fasolkę. Dokładam liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję do miękkości mięsa około 40 minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą, natką pietruszki.