CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Zupa z komosą i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do tej zupy najlepsze będą świeże młode listki komosy. Zbieramy te do 15 cm. Kalarepkę gotujemy krótko aby zachowała lekką chrupkość. Ostrości doda chili jalapeno.

Zupa z komosą i kalarepką

Składniki:

Zupa z komosą i kalarepką

 

Sposób przygotowania:

Zupa z komosą i kalarepką
Młodą komosę opłukać aby oczyścić ją z piachu. Oberwać listki i szubki. Łodygi, szczególnie te dolne wyrzucić. Listki przelać gorącą wodą.

Do saganka wrzucić obrane i pokrojone warzywa oprócz kalarepy.

Zalać warzywnym bulionem, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, połówki ząbków czosnku i gotować ok 20-25 minut. Po tym czasie dodać kalarepę pokrojoną w kostkę i kruszone chili jalapeno, gotować jeszcze około 5 minut.

W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką ryżową, zahartować wodą z zupy i przelać do saganka, dodać komosę. Gotować jeszcze minutę od zawrzenia wody.

Tagi:

zupa warzywa