Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, cytrynowo - jajeczna zupa z dodatkiem makaronu orzo oraz kawałków fileta z kurczaka. Bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :)

Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa

 

  • około 2 litry bulionu z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • 2 filety z kurczaka
  • olej
  • posiekana natka kolendry

Sposób przygotowania:

Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Zagotować bulion z kurczaka, do gotującego się bulionu wsypać makaron orzo, zmniejszyć lekko ogień i gotować makaron do miękkości. Gdy makaron będzie miękki, zmniejszyć ogien do bardzo małego. 

Jajka roztrzepać, wlewać stopniowo sok z cytryn oraz wodę, cały czas mieszać. 

Do mieszanki jajeczno - cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszać i stopniowo wlewać wszystko do garnka z bulionem oraz makaronem orzo. Zdjąć garnek z ognia.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzać olej, umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić. 

Zupę podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posiekaną natką kolendry.
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Makaron ugotować do miękkości w bulionie
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Jajka roztrzepać z dodatkiem soku z dwóch cytryn
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Mieszanke jajaeczno cytrynowa podlewać stopniowo do bulionu
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Pokrojone w kostkę filety zrumienić na oleju
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Zupa jest pyszna, lekko cytrynowa

Tagi:

zupa mięso