Sposób przygotowania:
Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa
Zagotować bulion z kurczaka, do gotującego się bulionu wsypać makaron orzo, zmniejszyć lekko ogień i gotować makaron do miękkości. Gdy makaron będzie miękki, zmniejszyć ogien do bardzo małego.
Jajka roztrzepać, wlewać stopniowo sok z cytryn oraz wodę, cały czas mieszać.
Do mieszanki jajeczno - cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszać i stopniowo wlewać wszystko do garnka z bulionem oraz makaronem orzo. Zdjąć garnek z ognia.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić.
Zupę podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posiekaną natką kolendry.
Jajka roztrzepać, wlewać stopniowo sok z cytryn oraz wodę, cały czas mieszać.
Do mieszanki jajeczno - cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszać i stopniowo wlewać wszystko do garnka z bulionem oraz makaronem orzo. Zdjąć garnek z ognia.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić.
Zupę podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posiekaną natką kolendry.