Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Sernik miętowa zebra

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sernik cieszący oczy a także podniebienie. Delikatny w smaku, wprost rozpływający się w ustach. Idealny na rodzinne uroczystości czy do niedzielnej kawki.

Sernik miętowa zebra

Składniki:

Sernik miętowa zebra

Ciasto czekoladowe:

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek
  • 0,5 l kremówki
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szkl. cukru
  • barwnik zielony
  • aromat miętowy

Dodatki:

  • polewa czekoladowa biała i ciemna
  • barwnik zielony

Sposób przygotowania:

Sernik miętowa zebra

Ciasto czekoladowe:

Margarynę przekładamy do miski i ucieramy z cukrem na puch, do utartej margaryny dodajemy po jednym żółtku, na końcu cały czas miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao.

Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy w ciasto. Ciasto wykładamy na blachę (32*25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Mase serowa:

Sernik miętowa zebra
masa serowa z aromatem miętowym i barwnikiem.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Do masy żółtkowej dodajemy ser, budynie dokładnie łączymy. Kremówkę oraz pianę ubijamy na sztywno.

Do masy serowej dodajemy ubitą kremówkę na końcu delikatnie masę serową mieszamy z pianą z białek.
Ser dzielimy na dwie części do jednej dodajemy szczyptę zielonego barwnika i aromat miętowy.

Tworzenie zebry:

Sernik miętowa zebra
tworzenie zebry z masy serowej na cieście czekoladowym.

Na ciasto czekoladowe wykładamy na przemian jasną masę serowa i zieloną, tworząc zebrę.

Pieczenie

Sernik pieczemy w temp.170 stopni ok.60-70 min.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dekoracja

Sernik dekorujemy ciemną polewą. Do białej dodajemy odrobinę zielonego barwnika i wylewamy na polewę tworząc wzorek.