Sposób przygotowania:
Sernik miętowa zebraCiasto czekoladowe:
Margarynę przekładamy do miski i ucieramy z cukrem na puch, do utartej margaryny dodajemy po jednym żółtku, na końcu cały czas miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao.
Pianę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy w ciasto. Ciasto wykładamy na blachę (32*25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Mase serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Do masy żółtkowej dodajemy ser, budynie dokładnie łączymy. Kremówkę oraz pianę ubijamy na sztywno.
Do masy serowej dodajemy ubitą kremówkę na końcu delikatnie masę serową mieszamy z pianą z białek.
Ser dzielimy na dwie części do jednej dodajemy szczyptę zielonego barwnika i aromat miętowy.
Tworzenie zebry:
Na ciasto czekoladowe wykładamy na przemian jasną masę serowa i zieloną, tworząc zebrę.
Pieczenie
Sernik pieczemy w temp.170 stopni ok.60-70 min.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dekoracja
Sernik dekorujemy ciemną polewą. Do białej dodajemy odrobinę zielonego barwnika i wylewamy na polewę tworząc wzorek.
zbysiowa