jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ajerkoniak domowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Co roku przygotowuję o tej porze świąteczny ajerkoniak. Wszak to napój alkoholowy jajeczny, więc na Święta Wielkanocne w sam raz!

Ajerkoniak domowy

Składniki:

Ajerkoniak domowy

 

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra wódki dobrej jakości
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • kieliszek brandy lub rumu (50 ml)

 

 

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak domowy
Żółtka miksujemy z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką strużką wódkę. Dolewamy brandy. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecinamy wanilię wzdłuż i zeskrobujemy ze środka ziarenka. Dodajemy je do ajerkoniaku.Mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.