Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pasta z pieczonego bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i posiekanej natki pietruszki to świetna propozycja do kanapek, krakersów i paluszków chlebowych.

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki:

Pasta z pieczonego bakłażana

 

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego bakłażana
1.Weź bakłażana i opal go z każdej strony nad palnikiem. Opalone warzywo wsadź do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw na 10 minut.

2.Przy pomocy szpikulca zrób kilka dziur w bakłażanie. Zawiń go w folię aluminiową i piecz około 30 minut aż zmięknie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.

3.W misce wymieszaj sok i startą skórkę z cytryny, dodaj pokrojony szczypiorek, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Gdy bakłażan wystygnie obedrzyj go ze skóry i posiekaj. Dodaj go do miski z przyprawami, posyp świeżą pietruszką, dolej troszkę oliwy z oliwek i dopraw do smaku.