Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego bakłażana
1.Weź bakłażana i opal go z każdej strony nad palnikiem. Opalone warzywo wsadź do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw na 10 minut.
2.Przy pomocy szpikulca zrób kilka dziur w bakłażanie. Zawiń go w folię aluminiową i piecz około 30 minut aż zmięknie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.
3.W misce wymieszaj sok i startą skórkę z cytryny, dodaj pokrojony szczypiorek, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Gdy bakłażan wystygnie obedrzyj go ze skóry i posiekaj. Dodaj go do miski z przyprawami, posyp świeżą pietruszką, dolej troszkę oliwy z oliwek i dopraw do smaku.
2.Przy pomocy szpikulca zrób kilka dziur w bakłażanie. Zawiń go w folię aluminiową i piecz około 30 minut aż zmięknie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.
3.W misce wymieszaj sok i startą skórkę z cytryny, dodaj pokrojony szczypiorek, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Gdy bakłażan wystygnie obedrzyj go ze skóry i posiekaj. Dodaj go do miski z przyprawami, posyp świeżą pietruszką, dolej troszkę oliwy z oliwek i dopraw do smaku.