Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Marokański bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty i bardzo aromatyczny pomysł na pieczonego bakłażana pachnącego orientem, który przeniesie nas w kulinarną podróż do Maroka

Marokański bakłażan

Składniki:

Marokański bakłażan

 

  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • 1 cytryna
  • 1/3 pęczka mięty

Sposób przygotowania:

Marokański bakłażan
W miseczce łączymy za sobą na jednolita pastę przyprawy z oliwą i wodą. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry, smarujemy go z obu stron przygotowaną pastą i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Tak przygotowanego bakłażana wkładamy do rozgrzanego do 200 piekarnika i pieczemy go 20 minut.

Miętę drobno siekamy, cytrynę kroimy w ósemki.

Upieczonego bakłażana posypujemy posiekaną miętą i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Gorący serwujemy z pieczywem czosnkowym i cząstkami cytryny , smacznego : ) 

Tagi:

bakłażan