iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ala paprykarz z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Można powiedzieć, że kolacja powstała z resztek po obiedzie.

Ala paprykarz z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ala paprykarz z kurczaka

 

  • 1 szklanka gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 szklanka gotowanego ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra papryka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Ala paprykarz z kurczaka
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na oleju w trakcie smażenia posypać niewielką ilością soli. Mięso z kurczaka obrać i drobno posiekać ja obrałam mięso które mi zostało z gotowania rosołu, następnie mięso razem z ryżem dodać do miękkiej marchewki, dodać przecier pomidorowy i 1/4 szklanki wody, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką, wszystko razem jeszcze dusić 3-4 minuty i na koniec dodać koperek, cukier i sok cytrynowy. Z soku można zrezygnować, ale mi wydaje się, że on tak podkreślił smak potrawy. Gotowe danie zostawić do całkowitego wystudzenia mi najlepiej smakowało na drugi dzień.
Ala paprykarz z kurczaka
cebulę i marchewkę udusić na oleju do miękkosci
Ala paprykarz z kurczaka
obrane mieso drobiowe drobno posiekać
Ala paprykarz z kurczaka
mięso i ryż dodać do podsmażonej marchewki
Ala paprykarz z kurczaka
na samym końcu dodać koperek wymieszać i wystudzić