Sposób przygotowania:
A' la świeżonka - świeżynkamięso wieprzowe
Na początek ścinkę chrząstkową namoczyć w zimnej wodzie, opłukać i przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była moczona. Ociekniętą ścinkę chrząstkową przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię lub do garnka i obsmażyć na lekko brązowy kolor, w czasie smażenia końcowego dodać sól oraz pieprz czarny.
mięso wieprzowe
Gdy już mięso mamy wystarczająco podsmażone wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż wyparuje cała dodana woda. Do podduszonej ścinki chrząstkowej dodać pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości chudą łopatkę.
mięso wieprzowe
Jak już dodana łopatka ładnie się podsmażyła wtedy wlać jeszcze jedna szklankę gotowanej wody i dalej dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa. Gdy dodana woda już wyparowała a mięso jest mięciutkie, doprawić jeszcze według swego smaku a następnie dodać cebulę pokrojoną w krążki lub półplasterki, podsmażyć a następnie przez chwilę smażyć pod przykryciem do miękkości cebuli oczywiście co jakiś czas przemieszać mięso z cebulą.
mięso wieprzowe
Tak przygotowane mięso podawać na gorąco z chlebem lub bułką, może być również jako dodatek do ziemniaków lub kaszy czy ryżu. Z mięsa gotowego już z cebulą nadmiar tłuszczu odlać do pojemnika i będzie smaczny smalec na kanapki. Takie mięsko jest bardzo sycące a do tego soczyste i bardzo mięciutkie aż rozpływa się w ustach. Danie w sam raz dla lubiących mięso oraz cebulę.