Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

A' la świeżonka - świeżynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś tak w miarę szybko przygotowałam Ala ' świeżynkę bo tak u nas się mawiało, lecz wiadoma sprawa że świeżynka jest przygotowywana ze świeżo zabitego świniaka. No ale niestety jak nie ma to trzeba sobie pomagać inaczej.

A' la świeżonka - świeżynka

Składniki:

A' la świeżonka - świeżynka

mięso wieprzowe

  • 960 g ścinka chrząstkowa wieprzowa,
  • 970 g łopatki bez kości wieprzowej,
  • 500 g cebuli,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 3 szklanki wody przegotowanej.

Sposób przygotowania:

A' la świeżonka - świeżynka

mięso wieprzowe

Ala ' świeżonka - świeżynka

Na początek ścinkę chrząstkową namoczyć w zimnej wodzie, opłukać i przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była moczona. Ociekniętą ścinkę chrząstkową przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię lub do garnka i obsmażyć na lekko brązowy kolor, w czasie smażenia końcowego dodać sól oraz pieprz czarny.

mięso wieprzowe

Ala ' świeżonka - świeżynka

Gdy już mięso mamy wystarczająco podsmażone wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż wyparuje cała dodana woda. Do podduszonej ścinki chrząstkowej dodać pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości chudą łopatkę.

mięso wieprzowe

Ala ' świeżonka - świeżynka

Jak już dodana łopatka ładnie się podsmażyła wtedy wlać jeszcze jedna szklankę gotowanej wody i dalej dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa. Gdy dodana woda już wyparowała a mięso jest mięciutkie, doprawić jeszcze według swego smaku a następnie dodać cebulę pokrojoną w krążki lub półplasterki, podsmażyć a następnie przez chwilę smażyć pod przykryciem do miękkości cebuli oczywiście co jakiś czas przemieszać mięso z cebulą.

mięso wieprzowe

Ala ' świeżonka - świeżynka

Tak przygotowane mięso podawać na gorąco z chlebem lub bułką, może być również jako dodatek do ziemniaków lub kaszy czy ryżu. Z mięsa gotowego już z cebulą nadmiar tłuszczu odlać do pojemnika i będzie smaczny smalec na kanapki. Takie mięsko jest bardzo sycące a do tego soczyste i bardzo mięciutkie aż rozpływa się w ustach. Danie w sam raz dla lubiących mięso oraz cebulę.