iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Świeżonka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo syte i dość kaloryczne. Doskonale smakuje z dodatkiem kiszonych ogórków.

Świeżonka po mojemu

Składniki:

Świeżonka po mojemu

 

 

  • 1 łyżka smalcu

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Świeżonka po mojemu
Mięso kroimy w kostkę to samo robimy z boczkiem. Na rozgrzaną dużą patelnie dajemy łyżkę smalcu i łyżkę oleju. Wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony.

Cebule obieramy, kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola, pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min.

Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru. Dodajemy umyte ziemniaki, małe w całości. Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek, paprykę do smaku.

Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.

Tagi:

mięso