Sposób przygotowania:
Świeżonka po mojemu
Mięso kroimy w kostkę to samo robimy z boczkiem. Na rozgrzaną dużą patelnie dajemy łyżkę smalcu i łyżkę oleju. Wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony.
Cebule obieramy, kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola, pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min.
Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru. Dodajemy umyte ziemniaki, małe w całości. Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek, paprykę do smaku.
Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.
Cebule obieramy, kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola, pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min.
Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru. Dodajemy umyte ziemniaki, małe w całości. Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek, paprykę do smaku.
Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.