justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Świeżonka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki i smaczny sposób na mięsny obiad można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, jak też i ze świeżą bułeczką.

Świeżonka wieprzowa

Składniki:

Świeżonka wieprzowa

 

  • Wieprzowina ½ kg (u mnie łopatka)
  • Pieprz i sól
  • Mąka
  • Wino białe 2 łyżki
  • Cukier ½ łyżeczki
  • Imbir mielony ½ łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula czerwona

Sposób przygotowania:

Świeżonka wieprzowa
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Razem chwilę podsmażamy. Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa panierujemy w mące i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wino, cukier, imbir i podlewamy wodą.

Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.