katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Świeżonka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeżonkę raczej powinno się przygotować z mięsa zaraz po uboju ale ja zawsze robię gdy mięso odparuje i przestygnie. Mięsko jest smaczne ze świeżym pieczywem i gdy do przegryzienia mamy kiszonego ogórka.

Świeżonka z pieczarkami

Składniki:

Świeżonka z pieczarkami

 

  • mięso wieprzowe świeże (karczek, łopatka, szynka, boczek) ok 1,5 kg
  • cebula 2 szt
  • pieczarki 6 szt
  • czosnek ok3 ząbki
  • słonina mały kawałeczek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Świeżonka z pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Mięso kroimy w większą kostkę. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka czy rondla gdzie będzie się smażyć mięso. Gdy słonina się wysmaży wyjmujemy skwarki i wrzucamy pokrojoną dość grubo cebulę i drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy mięso obsmażamy cały czas mieszając.

Gdy mięso się obsmaży dodajemy pieczarki i chwilę razem smażyć. Oprószyć solą,pieprzem i podlewamy trochę wodą. W trakcie smażenia mięso często mieszamy.

Smażymy aż mięsko stanie się miękkie a większość płynu odparuje.

Tagi:

mięso danie