haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sałatka nicejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 315
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej Sałatka nicejska idealnie nadaje się na każda porę dnia, zarówno na lunch, jak i na lekki obiad a także na kolację.

Sałatka nicejska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka nicejska

 

  • 6 łyżek białej fasoli z puszki
  • 2 jajka
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mala cebula
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 4 garści sałaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska
1. Jajka ugotowałam na półtwardo.

2. Fasolę i tuńczyka odsączyłam z wody. Cebulę pokroiłam w piórka, a pomidorki na pół. Sałatę poszarpałam.

4. Oliwę i sok z cytryny wymieszałam z solą i pieprzem.

3. Połączyłam sałatę z fasolą, tuńczykiem i pomidorami i wymieszałam z sosem. Na wierzch położyłam pokrojone w ósemki jajka i doprawiłam solą i pieprzem. Posypałam natką pietruszki.
Salatka nicejska
Cebulę kroimy w piórka, a pomidory na połówki.
Salatka nicejska
Do warzyw dodajemy odsaczonego z wody tuńczyka.
Salatka nicejska
Bialą fasolkę odsaczamy i również dodajemy do sałatki.