katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Świeżonka z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeżonka czy świeżyzna jak zwał tak zwał jest to mięsko prosto ze świniobicia. Tak wiem mięso powinno wystygnąć odparować ale panowie od świniobicia są niecierpliwi i mięso robimy od zaraz.

Świeżonka z cebulką

Składniki:

Świeżonka z cebulką

 

  • łopatka ok 70 dag
  • karczek ok 50 dag
  • boczek ok 30 dag
  • słonina kawałeczek
  • cebula 1-2 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • majeranek ok 1 łyżka
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Świeżonka z cebulką
Przygotowane (pokrojone już na większe kawałki) mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawami.

Słoninę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka czy też na patelnię. Gdy się wytopi dodajemy mięso i smażymy ze wszystkich stron mieszając.

Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę razem smażymy i podlewamy wodą.

Dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając.