Sposób przygotowania:
Drożdżówki Pao de Deus
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i oba cukry, dodajemy miękkie masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wlewamy stopniowo ciepłe mleko i zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie wkładamy je do lodówki na 45 minut.
2. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Jajko, żółtka i oba cukry przekładamy do miseczki i lekko roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jajka i energicznie mieszamy, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy.
4. Na wyrośnięte bułeczki wykładamy polewę kokosową.
5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
6. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk sporych bułeczek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Jajko, żółtka i oba cukry przekładamy do miseczki i lekko roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jajka i energicznie mieszamy, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy.
4. Na wyrośnięte bułeczki wykładamy polewę kokosową.
5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
6. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk sporych bułeczek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.