Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki Pao de Deus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki z kuchni portugalskiej. Ciasto nie jest puszyste, jest takie krucho-drożdżowe, takie lekko zbite. Ciasto wyrasta w lodówce. Polewa kokosowa jest obłędna w smaku i cudownie pachnie. Dodam, że do ciasta nie dodajemy jajek.

Drożdżówki Pao de Deus

Składniki:

Drożdżówki Pao de Deus

Ciasto:

Polewa kokosowa:

  • 230 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag wiórek kokosowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki Pao de Deus
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i oba cukry, dodajemy miękkie masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wlewamy stopniowo ciepłe mleko i zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie wkładamy je do lodówki na 45 minut.

2. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

3. Jajko, żółtka i oba cukry przekładamy do miseczki i lekko roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jajka i energicznie mieszamy, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy.

4. Na wyrośnięte bułeczki wykładamy polewę kokosową.

5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.

6. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk sporych bułeczek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.