Sposób przygotowania:
Alberty z sezamem
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać na wiórki z tłuszczem w kostce ostrym nożem. Zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, mączkę orzechową, szczyptę soli i śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Można schłodzić lub od razu rozwałkować, posypując mąką pod spód i radełkiem wykrawać kwadraciki lub trójkąty 5*5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka, smarując je lekko białkiem i obsypując sezamem. Należy lekko docisnąć nasiona palcem, aby nie spadały. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastkami na 10-12 min., pilnując, aby się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjąć blachę, przełożyć ciastka szczypcami na talerz i piec następną partię.