marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Alberty z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasteczka te służą jako popołudniowa przekąska do kawy,a nawet do drugiego śniadania dla dzieci i dorosłych.Najlepiej posypać je przed pieczeniem sezamem

Alberty z sezamem

Składniki:

Alberty z sezamem

 

  • 300 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 180 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • białko do posmarowania
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g.mączki orzechowej,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • sezam biały,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Alberty z sezamem
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać na wiórki z tłuszczem w kostce ostrym nożem. Zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, mączkę orzechową, szczyptę soli i śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Można schłodzić lub od razu rozwałkować, posypując mąką pod spód i radełkiem wykrawać kwadraciki lub trójkąty 5*5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka, smarując je lekko białkiem i obsypując sezamem. Należy lekko docisnąć nasiona palcem, aby nie spadały. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastkami na 10-12 min., pilnując, aby się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjąć blachę, przełożyć ciastka szczypcami na talerz i piec następną partię.