Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ale Meksyk- tortille wg Babcigramolki:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię kuchnię meksykańską .Często kupuję gotowe tortille i robię do nich w domu farsz .Pewnie nie mają za wiele z oryginałem .

Ale Meksyk- tortille wg Babcigramolki:

Składniki:

Ale Meksyk- tortille wg Babcigramolki:

 

  • 2 gotowe tortille ( duże )
  • 1 cebula
  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ puszki fasoli w sosie własnym ( najlepiej czerwonej – dziś miałam białą to takiej użyłam )
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ketchup
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ale Meksyk- tortille wg Babcigramolki:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso i smażyć na rumiano mieszając . Włożyć odsączoną fasolę , kukurydzę, utarty czosnek , wodę . Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić przecierem, ketchupem , solą , pieprzem , papryką , oregano .
Tortille podgrzać na suchej patelni obracając je kilka razy . Nałożyć na każdą połowę farszu i zwinąć .Można chwilę zapiec w gorącym piekarniku – ja wolę takie nie zapiekane bo nie są wysuszone. Jeść bezpośrednio po zwinięciu.