Sposób przygotowania:
Porzeczkowe drożdżówki z oreoETAP 1
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąki.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz.
Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz kruszonkę.
ETAP 3
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
NADZIENIE: Owoce przepłukujemy i osuszamy. Ciastka oreo kroimy na mniejsze części (każde na 4-6).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła . Wycięte bułeczki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W środku każdej za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
ETAP 4
Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek każdej wykładamy nadzienie, czyli owoce i ciasteczka.
ETAP 5
Wierach drożdżówek posypujemy kruszonką.
Gotowe drożdżówki pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 min w 180˚C do zrumienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i gotowe.
Dodatkowo, dla chętnych po upieczeniu można je polukrować.
SylaUla
gusia1000