jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasem słyszę, że wypieki z porzeczkami nie wszystkim smakują, zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych. Nie każdemu odpowiada ich kwaśny smak. Ale i na to jest rada. Do nadzienia drożdżówek poza owocami użyłam słodkie ciasteczka oreo.

Porzeczkowe drożdżówki z oreo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania drożdżówek

NADZIENIE:

  • Około 300 gram czerwonej porzeczki,
  • 1 opakowanie ciastek oreo

KRUSZONKA:

  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • Około 7 dag masła

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

ETAP 1

Porzeczkowe drożdżówki z oreo
Jajka i cukier dodajemy jako pierwsze do rozczynu

CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąki.

ETAP 2

Porzeczkowe drożdżówki z oreo
Na około godzinę pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz.

Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz kruszonkę.

ETAP 3

Porzeczkowe drożdżówki z oreo
W bułeczkach od szklanki robimy zagłębienia

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
NADZIENIE: Owoce przepłukujemy i osuszamy. Ciastka oreo kroimy na mniejsze części (każde na 4-6).

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła . Wycięte bułeczki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W środku każdej za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.

ETAP 4

Porzeczkowe drożdżówki z oreo
Porzeczkę oraz oreo umieszczamy w zagłębieniach

Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek każdej wykładamy nadzienie, czyli owoce i ciasteczka.

ETAP 5

Porzeczkowe drożdżówki z oreo
Kruszonką wykańczamy drożdżówki

Wierach drożdżówek posypujemy kruszonką.

Gotowe drożdżówki pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 min w 180˚C do zrumienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i gotowe.

Dodatkowo, dla chętnych po upieczeniu można je polukrować.