Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Ciasteczka z amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne czekoladowe ciasteczka bez pieczenia z amarantusem, kokosem i kostką jabłkową bez dodatku mąki, jajek i cukru.

Ciasteczka z amarantusem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z amarantusem

 

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki wiórek koksowych
  • 30 g suszonej kostki jabłkowej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z amarantusem
Rozpuścić masło, następnie dodać śmietankę i czekoladę połamaną na kostki. Cały czas podgrzewać.

Gdy czekolada się roztopi zdjąć z ognia i dodać amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe oraz kostki jabłkowe. Wymieszać łyżką.

Formować ciasteczka za pomocą foremek do wykrawania i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do lodówki na kilka godzin.  
Ciasteczka z amarantusem
Ciasteczka po uformowaniu przy pomocy wykrawacza do ciastek