Sposób przygotowania:
Ciasteczka śliwkowe żytnie
Suszone śliwki zalać gorącą wodą i odstawiamy na 20-30 min. Odcedzić.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śliwki oraz banany pokrojone w plasterki i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, a na koniec startą gorzką czekoladę i dalej miksować. Następnie dodać amarantusa ekspandowanego oraz płatki żytnie i wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, formując 9-10 dużych ciastek (lub więcej małych ciasteczek-w zależności od upodobań).
Piec przez 20-25 min. w temp. 170 stopni, a następnie przez 5 min. w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Wyciągamy i wystudzić.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śliwki oraz banany pokrojone w plasterki i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, a na koniec startą gorzką czekoladę i dalej miksować. Następnie dodać amarantusa ekspandowanego oraz płatki żytnie i wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, formując 9-10 dużych ciastek (lub więcej małych ciasteczek-w zależności od upodobań).
Piec przez 20-25 min. w temp. 170 stopni, a następnie przez 5 min. w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Wyciągamy i wystudzić.