zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Amerykaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to niedrogie i szybkie w przygotowaniu ciasto.

Amerykaniec

Składniki:

Amerykaniec

 

  • cynamonu, 2 łyżki kakao, 2 łyż. sody, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów, 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Amerykaniec
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej i nadal ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, cynamon, sodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie, obrane jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto wylewamy do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C ok. 45 min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy jest upieczone. Po ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę i pudrujemy. Smacznego