Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ananas i granat w toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny deser na lato z anansa zatopionego w kremie toffi i pestek granata na nim. Kolorowo i zdrowo.

Ananas i granat w toffi

Składniki:

Ananas i granat w toffi

 

Sposób przygotowania:

Ananas i granat w toffi
Ananasa obrać, usunąć trzon, a miąższ pokroić w kostkę.

W garnku najlepiej z grubym dnem roztopić cukier i mieszając przypiec na bursztynowy kolor. Dodać 4 łyżki gotującej wody i razem zagotować. Dodać śmietanę i cynamon. Mieszać i gotować kilka minut aż powstanie gęsty sos toffi. Dodać pokrojonego ananasa, i podgrzać razem.

Przełożyć do salaterek lub szklanek. Schłodzić w lodówce.

Z granatu wyłuskać pestki, usunąć białe osłonki. Na wierzch kremu wyłożyć pestki z granatu.