Sposób przygotowania:
Antar z ziołowym pieprzem
Antary umyć , oczyścić. Przeciąć od strony brzusznej. Wyciąć kręgosłup wraz z niewielkimi ościami i boczne skrzela - oskrobać łuski. Umyć dokładnie . Ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu ziołowego , gałązek melisy, cukru brązowego. Zalać ryby i zostawić w marynacie na 30 minut. Marchew obrać i pokroić ( ja mam specjalny skrobak w ,, julienkę "). Na patelni rozgrzać olej - wrzucić wyjęte z marynaty gałązki melisy i smażyć je kilka minut by aromatyzować olej. Zdjąć zioła z patelni ( wyrzucić ). Na tłuszcz wrzucić paseczki marchewki i smażyć jak do chińszczyzny ( na chrupko)- zdjąć z patelni. Antary wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć .Oprószyć mąką i na gorącym oleju smażyć ryby na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami ( frytkami ) obłożone paseczkami marchewki.
edytaha
cris
Mati13
Babciagramolka
Nie pamiętam dokładnie - rybki kupuję ,, hurtowo" kilka gatunków na raz ale chyba coś koło trzydziestu paru złotych . Ja kupuję dla nas 2szt wielkości naszych większych okoni to wychodzi mi ok. 8 zł . Kupuję w jednym miejscu w Szczecinie ( nie wiem czy gdzie indziej jest bo po prostu tu mi blisko ) - na Tkackiej w Centrali Rybnej.
Mati13