SUPERPRZEPIS

Antar z ziołowym pieprzem

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Antar z ziołowym pieprzem Więcej zdjęć (5)

Pyszna soczysta ryba odławiana w okolicach Grenlandii .

Składniki:

Antar z ziołowym pieprzem

 

  • 2 małe antary
  • 1/2 cytryny
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego ( używam firmy Cykoria )
  • kilka gałązek świeżej melisy
  • 1 mała marchewka
  • szczypta maki do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Antar z ziołowym pieprzem
Antary umyć , oczyścić. Przeciąć od strony brzusznej. Wyciąć kręgosłup wraz z niewielkimi ościami i boczne skrzela - oskrobać łuski. Umyć dokładnie . Ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu ziołowego , gałązek melisy, cukru brązowego. Zalać ryby i zostawić w marynacie na 30 minut. Marchew obrać i pokroić ( ja mam specjalny skrobak w ,, julienkę "). Na patelni rozgrzać olej - wrzucić wyjęte z marynaty gałązki melisy i smażyć je kilka minut by aromatyzować olej. Zdjąć zioła z patelni ( wyrzucić ). Na tłuszcz wrzucić paseczki marchewki i smażyć jak do chińszczyzny ( na chrupko)- zdjąć z patelni. Antary wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć .Oprószyć mąką i na gorącym oleju smażyć ryby na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami ( frytkami ) obłożone paseczkami marchewki.
Antar z ziołowym pieprzem
Ryba w marynacie z oleju- soku z cytryny-pieprzu- melisy itd
Antar z ziołowym pieprzem
Wyjęte z marynaty i osuszone filety oprószyć mąką
Antar z ziołowym pieprzem
Na rozgrzanym oleju obsmażyc najpierw melise a potem marchew
Antar z ziołowym pieprzem
Rybę smażyc na rumiano po kilka minut z obu stron

Tagi:

mak winogrona