szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Arbuzowe orzeźwienie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super deserek na upalne dni. Pyszny i taki prosty. Alternatywa dla tradycyjnych lodów.

Arbuzowe orzeźwienie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Arbuzowe orzeźwienie

 

  • połówka średniej wielkości arbuza
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Arbuzowe orzeźwienie
Z połowki arbuza wydrązamy miąższ z środka. W miarę możliwości należy pousuwać pestki. Rozdrobnić arbuza widelcem, lub jeśli ktośwoli mozna go zmiksować. Ja lubię jak czuje kawałki arbuza, więc tylko go rozgniatam. Cukier puder zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy. Po wymieszaniu zalewamy tym arbuza i mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 3-4 godziny, co jakiś czas ok 1/2 godziny mieszamy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy listkami mięty.
Arbuzowe orzeźwienie
Głowny składnik przygotowany i rozdrobniony. Teraz do zamrażalnika
Arbuzowe orzeźwienie
Polecam na upalne dni, to lepsze niż ciastka i lody.