kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Arbuzowy deser 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezbyt słodki , orzeźwiający deser owocowy.

Arbuzowy deser 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Arbuzowy deser 3

 

  • 1/2 kg arbuza
  • 1 galaretka żółta np.cytrynowa
  • 1 galaretka czerwona np. wiśniowa
  • dowolne owoce np. ananas, brzoskwinia, banan

 

Sposób przygotowania:

Arbuzowy deser 3
Arbuza kroimy w średniej wielkości kostkę, usuwamy pestki. Wkładamy do pucharków lub szklaneczek i chłodzimy w lodówce. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. wody studzimy i zalewamy nią arbuza. Wstawiamy do lodówki by stężała. Owoce myjemy , obieramy i kroimy w dowolny sposób. Pamiętajmy że jeśli wykorzystujemy banana to należy go skropić odrobiną soku z cytryny by nie był czarny. Przygotowane owoce układamy na stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę czerwoną przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Studzimy i wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki ale nie koniecznie musimy czekać by się stężała. Można podawać deser w postaci pół płynnej, mocno schłodzony jest super orzeźwieniem w upalne dni.
Arbuzowy deser 3
Owoce z których ja przygotowywałam ten deser.
Arbuzowy deser 3
Pokrojony i wypestkowany arbuz warto odcedzić na sicie, a potem wkładamy do szklaneczek i mocno chłodzimy.
Arbuzowy deser 3
Arbuz zalany żółtą galaretką najbardziej odpowiednia jest cytrynowa która nada deserowi orzeźwienia.