Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1517]

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina uwielbia mielone, staram się więc wymyślać różne wersje.Tym razem przygotowałam niezwykle aromatyczne w bardzo chrupiącej panierce. Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką.

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

Składniki:

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka płatów kukurydzianych
  • przyprawa Tikka Masala według uznania
  • biały pieprz mielony do smaku
  • ewentualnie sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.

2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta. Następnie z mięsa formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy je w pokruszonych płatkach.

3. Kotlety smażymy od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i zrumienienia. Usmażone dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy i smacznego.



Rady: W skład przyprawy Tikka Masala wchodzą: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Jeżeli nie macie przyprawy Tikka Masala można użyć innej ulubionej. 

Tagi:

danie mięso