Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mięso mielone w stylu tajwańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jedzenie w stylu comfort food, aromatyczne, szybkie, poprawiające nastrój idealne na wieczory spędzone z kubkiem gorącej herbaty pod kocykiem :)

Mięso mielone w stylu tajwańskim

Składniki:

Mięso mielone w stylu tajwańskim

 

  • 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 grubsze plasterki boczku
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 3 grzyby moon namoczone
  • ¼ szklanki vodki
  • 1,5 łyżki cukru
  • ½ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 szklanki wody
  • ½ pora
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone w stylu tajwańskim
Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso mielone i smażymy mięso około 5 minut do czasu kiedy całe białko z mięsa się zetnie. Do mięsa dodajemy sos sojowy, vodkę, wodę, cukier, przyprawę 5 smaków i pokrojone w paski grzyby moon. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie a sos powinien zrobić się gęstszy. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i jeśli nie wyczuwamy nuty słodyczy dosypujemy jeszcze cukru. Mięso podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane pokrojonym drobno porem.