monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mielone kotlety z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

zapraszam na mielone kotlety w wydaniu letnim:) pyszne i aromatyczne:)

Mielone kotlety z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone kotlety z fasolką szparagową

 

  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1/2 marchewki dużej ( lub 1 mała)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 pęczka koperku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 180 g mięsa mielonego z łopatki
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety z fasolką szparagową
Warzywa umyć i osuszyć. Fasolkę obrać z łyka ( jesli jest) i odciąć ogonki. Marchewkę obrać. Do blendera wrzucić przekrojoną na pół fasolkę i zmiksować ją. Przełożyć do miski. Do blendera wrzucić marchewkę i także ją zmiksować. Dodać do fasolki ( warzywa można zmielić w maszynce ale tak jest szybciej:)). Cebulę i koperek drobniutko posiekać i dodać do miski. Przełożyć mięso i wymieszać składniki. Doprawić do smaku i wymieszać. Płatki kukurydziane pokruszyć w palcach i dodać do masy mięsnej. Dobrze wyrobić. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować okrągłe kotleciki i smażyć je na rumiano z obu stron, co chwilę obracając aby się nie przypaliły. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Mielone kotlety z fasolką szparagową
fasolkę i marchewkę zmiksować w bledenrze
Mielone kotlety z fasolką szparagową
dodać posiekany koperek i cebulę
Mielone kotlety z fasolką szparagową
dać mięso płatki kukurydziane i wyrobić mięso
Mielone kotlety z fasolką szparagową
smażyć z obu stron na rumiano