Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2790]

Mielone z boczniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kotleciki mielone z boczniakami, obtoczone w płatkach kukurydzianych to pomysł na pyszne i aromatyczne mięsko z chrupiącą skórką.

Mielone z boczniakami

Składniki:

Mielone z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Mielone z boczniakami

ETAP 1:

Mielone z boczniakami
Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę.

Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem.

ETAP 2:

Mielone z boczniakami
Pokrojone grzyby i cebulę podsmażyć na maśle.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę boczniaki, podsmażyć, ostudzić.

ETAP 3:

Mielone z boczniakami
Wszystkie przygotowane składniki razem połączyć.

Do mięsa dodać zimne grzyby, 1 jajko, majonez i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gdy mięso ma wolną konsystencję wsypać 1-2 łyżki bułki tartej.

ETAP 4:

Mielone z boczniakami
Uformowane kotleciki obtaczać w jajku i płatkach śniadaniowych.

Z masy mięsnej formować kotleciki, panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.

ETAP 5:

Mielone z boczniakami

Tak przygotowane kotleciki rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i podawać.