misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, bardzo aromatyczne mielone z dodatkiem ciecierzycy to doskonały pomysł na dodatek do obiadu.

Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym

 

 

  • Sos pieczarkowy:

 

Sposób przygotowania:

Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym
Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Gdy przestygnie dodajemy ją do miski z mięsem. Mięso mielone przekładamy do miski. Jeśli wyjęte było z lodówki musi uzyskać temperaturę pokojową. Do mięsa dodajemy jajko, osączoną i dokładnie przepłukaną ciecierzycę oraz tyle bułki tartej, by z masy mięsnej można było formować zgrabne kotlety mielone. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.Podajemy z ziemniakami i surówką.



Pieczarki dokładnie myjemy. osuszamy i drono kroimy. Następnie przesmażamy na odrobinie oleju. Do przesmażonych grzybów wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem aż połowa płynu odparuje. Gdy to nastąpi dodajemy do pieczarek rozrobioną w wodzie mąkę. Całość mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu do sosu dodajemy śmietanę i  dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Gotowym sosem polewamy kotleciki. 
Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym
Do mięsa dodajemy przyprawy jajko przesmażone szalotki osączoną dokładnie opłukaną z zalewy ciecierzycę
Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym
Wszystkie składniki dokładnie se sobą mieszamy
Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym
Z mięsnej masy formujemy kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony
Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym
Na końcu do sosu dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko ze sobą łączymy.