Sposób przygotowania:
Aromatyczne szaszłyki sate
Grill gazowy: metoda bezpośrednia/wysoka temperatura Grill węglowy: metoda bezpośrednia Czas przyrządzania: 40 minut + pół godziny moczenia szpadek Czas grillowania: 4-5 minut. 1. Bambusowe szpadki namoczyć na 30 min w zimnej wodzie. Ze strączków chili usunąć nasiona i pokroić miąższ w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i dusić na niej do miękkości pokrojoną cebulę i chili 3-4 minuty. dodać sos sojowy, cukier i sok z limonki, wymieszać, ostudzić. 2. W tym czasie filet, stek i polędwiczki pokroić w 6-8 długich pasków. zalać mięso marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez godzinę. 3. rozgrzać olej, podsmażać na nim czosnek i trawę cytrynową dwie minuty. Dodać masło orzechowe, 50 ml ciepłej wody, mleczko kokosowe, sok z limonki, cukier i chili, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Odstawić w ciepłe miejsce. 4. Paski mięsa wyjąć z marynaty, nadziać na bambusową szpadkę po jednym pasku mięsa. Ruszt grilla posmarować olejem, grillować szaszłyki w wysokiej temperaturze 4-5 minut, w tym czasie raz je odwrócić. Podawać z ciepłym sosem sate.
Ciuciu
Luśka
mniam!
Książę z bajki