Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Aromatyczne szaszłyki sate

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis pochodzi z książki Przyjęcia Barbecue przy grillu autorstwa Mathew Drennan, Świat Książki przy współpracy firmy Weber

Aromatyczne szaszłyki sate

Składniki:

Aromatyczne szaszłyki sate

 

  • Na szaszłyki:
  • 2 strączki czerwonej chili
  • łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej limonki
  • 150 g filetu z piersi kurczaka bez skóry
  • 150 g steku z wołowiny krzyżowej
  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • Na sos sate
  • 1 łyzka oleju
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej trawy (palczatki) cytrynowej
  • (można kupić w sklepie z azjatycką żywnością)
  • 5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  • olej do smarowania
  • 12 bambusowych szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Aromatyczne szaszłyki sate
Grill gazowy: metoda bezpośrednia/wysoka temperatura Grill węglowy: metoda bezpośrednia Czas przyrządzania: 40 minut + pół godziny moczenia szpadek Czas grillowania: 4-5 minut. 1. Bambusowe szpadki namoczyć na 30 min w zimnej wodzie. Ze strączków chili usunąć nasiona i pokroić miąższ w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i dusić na niej do miękkości pokrojoną cebulę i chili 3-4 minuty. dodać sos sojowy, cukier i sok z limonki, wymieszać, ostudzić. 2. W tym czasie filet, stek i polędwiczki pokroić w 6-8 długich pasków. zalać mięso marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez godzinę. 3. rozgrzać olej, podsmażać na nim czosnek i trawę cytrynową dwie minuty. Dodać masło orzechowe, 50 ml ciepłej wody, mleczko kokosowe, sok z limonki, cukier i chili, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Odstawić w ciepłe miejsce. 4. Paski mięsa wyjąć z marynaty, nadziać na bambusową szpadkę po jednym pasku mięsa. Ruszt grilla posmarować olejem, grillować szaszłyki w wysokiej temperaturze 4-5 minut, w tym czasie raz je odwrócić. Podawać z ciepłym sosem sate.