BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam dzisiaj pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający idealny na zimowe dni. Z dodatkiem ugotowanego makaronu smakuje wybornie.

Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka

 

  • skrzydełka z kurczaka 8 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • marchewka 1 duża szt,
  • por 1/2 szt,(przekrojony po długości)
  • cebula 1 szt,
  • kostka rosołowa 1 szt,
  • natka pietruszka 1/2 pęczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

 

  • Dodatkowo;
  • ugotowany makaron nitki 250 g,

Sposób przygotowania:

Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka
Kilka skrzydełek oczyścić, umyć. 

Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną). 

Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.

Dodać obraną,opłukaną włoszczyznę, posolić. 

Cebulę obrać ,podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu.

Dołożyć kostkę rosołową.

Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.

Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.

Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanym makaronem.
Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka
Skrzydełka oczyścić,opłukać zalać wodą,doprowadzić do zagotowania ,zdjąć szumowiny
Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka
Do rosołu dodać obraną ,umytą włoszczyznę
Aromatyczny rosół na skrzydełkach kurczaka
Cebulę obrać ,podrumienić i dodać do rosołu