katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Rosół na wieprzowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kiedyś dawno temu gotowałam rosół na mięsie wieprzowym ale ostatnimi czasy rosół był tylko z ptaszyny. Patrząc na piękne kości od schabu narobiłam sobie smaku na taki rosołek. A żeby nie było że sama świnka dorzuciłam skrzydełka choć było ich mało.

Rosół na wieprzowinie

Składniki:

Rosół na wieprzowinie

 

  • kości wieprzowe od schabu ok 40 dag
  • skrzydełka kurczaka 2 szt
  • marchewki 2 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • por 1/2 szt dużej
  • liść laurowy 2 szt
  • pieprz ok 10 ziaren
  • lubczyk 1 gałązka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół na wieprzowinie
Mięso myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną, umytą marchew i pieprz.

Gdy mięso zacznie się gotować zmniejszamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, por, lubczyk i liść laurowy.

Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa ok 1 1/2 godz.

Doprawić do smaku i podawać z ugotowanym makaronem.

Tagi:

rosół zupa