WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1150]

Rosół na kaczych nogach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy rosół na kaczych nogach/podudziach z dodatkiem warzyw i przypraw. Rozgrzewający i pyszny na obiad.

Rosół na kaczych nogach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół na kaczych nogach

 

  • 2 nogi z kaczki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 mały por
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka vegety

Sposób przygotowania:

Rosół na kaczych nogach

ETAP 1:

Do garnka włożyć umyte nogi z kaczki i zalać je zimną wodą tak aby sięgała kilka centymetrów ponad mięso. Wsypać ok. 0,5 łyżeczki soli i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny to je zebrać. W między czasie umyć i obrać warzywa.

Cebule obrać, przekroić na pół i przysmażyć na suchej patelni. Warzywa dodać do ugotowanego wywaru. Włożyć też pozostałe przyprawy i trochę natki pietruszki i gotować kolejne 1,5 godziny. Wyjąć mięso i marchewkę a resztę przecedzić przez sito.

Rosół podawać np. z makaronem i marchewką z rosołu.

Rosół na kaczych nogach
Rosół po ugotowaniu oddzielony od warzyw i mięsa
Rosół na kaczych nogach
Rosół po 3 godzinach gotowania przed przecedzeniem
Rosół na kaczych nogach
Obrane warzywa i przypalona cebula dodane do wywaru
Rosół na kaczych nogach
Ugotowany wywar z kaczych nóg przed dodaniem warzyw