BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grochówka wojskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grochówkę przygotowałam na prośbę mojego męża. Jest to zupa syta, smaczna i prosta w wykonaniu. Można przygotować ją z grochu całego lub łuszczonego. Najlepiej smakuje na wywarze z kości wędzonych i boczku wędzonego z dodatkiem kiełbasy.

Grochówka wojskowa

Składniki:

Grochówka wojskowa

 

  • wywar z kości i warzyw około 2 litrów ,
  • groch łuszczony 300 g,
  • ziemniaki 300 g,
  • kiełbasa 250 g,
  • boczek wędzony około 150 g,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie kilka ziarenek,
  • majeranek 1 łyżka,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • mąka 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Grochówka wojskowa
Groch przebrać,opłukać a następnie zalać wywarem i zagotować.

Odstawić na godzinę i ponownie zagotować.

Dodać obrane ,opłukane pokrojone w większą kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Boczek pokroić w kostkę i stopić.

Do boczku dodać obraną pokrojoną cebulę i podsmażyć ,wymieszać z mąką lekko zrumienić a następnie połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę,przyprawy i chwilę pogotować.

W razie potrzeby doprawić do smaku według swojego uznania.