BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Soczyste panierowane skrzydełka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne skrzydełka obgotowane a następnie panierowane i smażone na rozgrzanym oleju.Tak przygotowane skrzydełka to dwa w jednym bo z wygotowanych skrzydełek mamy super smaczny rosół a smażone skrzydełka polecam do drugiego dania.

Soczyste panierowane skrzydełka Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Soczyste panierowane skrzydełka

 

  • Skrzydełka około 10 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler kawałek,
  • sól,
  • przyprawa uniwersalna,
  • płatki kukurydziane 1 paczka,
  • jajka 2,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Soczyste panierowane skrzydełka
Skrzydełka oczyszczamy , płuczemy oraz osuszamy.

Następnie wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i wstawiamy do zagotowania dodając odrobinę soli.

Po zagotowaniu ściągamy szumowiny i dodajemy obrane jarzyny.

Gotujemy na nie całkiem do miekkości na małym ogniu, dodajemy przyprawę uniwersalną.

Po ugotowaniu skrzydełka wyjmujemy i przestudzamy.

Jajka wbić do kubka rozbełtać widelcem i zalać skrzydełka.

Po 15 minutach wyjmować po jednym skrzydełku i panierować w przygotowanej panierce z płatków kukurydzianych.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Soczyste panierowane skrzydełka
Skrzydełka oczyszczamy,płuczemy oraz osuszamy
Soczyste panierowane skrzydełka
Przygotowane , oczyszczone skrzydełka zalewamy woda i doprowadzamy do zagotowania
Soczyste panierowane skrzydełka
Gotujemy na małym ogniu dodając obraną marchewke, Pietruszkę i kawałek selera
Soczyste panierowane skrzydełka
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy
Soczyste panierowane skrzydełka
Ugotowane skrzydełka po wyjęciu zalewamy rozbełtanymi jajkami
Soczyste panierowane skrzydełka
Płatki kukurydziane rozgniatamy wałkiem do ciasta przez folie
Soczyste panierowane skrzydełka
Skrzydełka wyjmujemy z jajek i panierujemy w płatkach kukurydzianych
Soczyste panierowane skrzydełka