Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 923]

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa-krem przygotowana ze świeżych, dojrzałych pomidorów, na bulionie z indyka, podana z płatkami parmezanu.

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem

Składniki:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem

ETAP 1:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem
Gotujemy bulion - ja przygotowałam bulion na mięsie z indyka

Gotujemy bulion. Mięso opłukujemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa z włoszczyzny oraz opalamy jedną cebulę na palniku.

Z bulionu usuwamy szumowiny. Wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, sól.

Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny.

ETAP 2:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem
Jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie...

Jedną cebulę kroimy w kostkę.

Pomidory parzymy, ściągamy skórki, miąższ kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę.

ETAP 3:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem
wraz z pomidorami pozbawionymi skórki i pokrojonymi w kostkę

Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory (pokrojony miąższ i sok) i smażymy razem. Dodajemy sól, pieprz mielony, oregano i bazylię.

ETAP 4:

Zupa-krem z pomidorów z parmezanem
Zupę blendujemy na jednolity krem - np. za pomocą blendera kielichowego

Ugotowany bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w plastry.

Do bulionu wrzucamy pomidory z cebulą oraz marchewkę. Zupę blendujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną.

Parmezan kroimy na płatki za pomocą obieraczki do warzyw.

Zupę przelewamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu.