Sposób przygotowania:
Zupa-krem z pomidorów z parmezanemETAP 1:
Gotujemy bulion. Mięso opłukujemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa z włoszczyzny oraz opalamy jedną cebulę na palniku.
Z bulionu usuwamy szumowiny. Wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, sól.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny.
ETAP 2:
Jedną cebulę kroimy w kostkę.
Pomidory parzymy, ściągamy skórki, miąższ kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę.
ETAP 3:
Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory (pokrojony miąższ i sok) i smażymy razem. Dodajemy sól, pieprz mielony, oregano i bazylię.
ETAP 4:
Ugotowany bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w plastry.
Do bulionu wrzucamy pomidory z cebulą oraz marchewkę. Zupę blendujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną.
Parmezan kroimy na płatki za pomocą obieraczki do warzyw.
Zupę przelewamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu.