aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny, aromatyczny sos grzybowy z dużą ilością cebuli.

Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy
Grzyby dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy na pół i dokładnie myjemy. Zalewamy wodą i gotujemy je 30 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy bieżącą wodą, zostawiamy do ocieknięcia. Cebule obieramy i kroimy w piórka, wkładamy do rondelka w którym dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 10 minut. Podlewamy szklanką wody i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. W międzyczasie w kubku rozrabiamy śmietanę z mąką. Dolewamy ją do gotującego się sosu. Energicznie mieszamy. Na końcu sos doprawiamy jeszcze Maggi. Tak przygotowany sos możemy podawać do dań z ziemniaków. Smacznego!
Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wkładamy do rondelka w którym dusimy je do miękkości.
Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy
Następnie dodajemy wcześniej ugotowane grzyby. Dusimy jeszcze 10 minut.
Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy
Sos zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiamy jeszcze do smaku Maggi.
Aromatyczny sos grzybowo - cebulowy
Tak przygotowany sos możemy podawać do dań z ziemniaków.

Tagi:

grzyby