motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Aroniówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super naleweczka własnej roboty

Aroniówka

Składniki:

Aroniówka

 

  • 1 kg aronii
  • 1kg cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 litry wody
  • 1 litr spirytusu
  • 20 liści z wiśni
  • 20 liści z czarnej porzeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Aroniówka
Aronię, liście wiśni i porzeczki dokładnie myjemy. Dajemy do garnka i zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok. 40 min na wolnym ogniu. Odstawiamy i chłodzimy. Następnie ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Do odcedzonego płynu dajemy cukier i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Jak wywar jest zimny dajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy spirytus. Gotową naleweczkę rozlewamy do umytych buteleczek. Dobrze jest odstawić na 24 godz. aby się przegryzło.