Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

SUPERPRZEPIS

Aroniówka, czyli nalewka z aronii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aroniówka, świetny sposób na wykorzystanie aronii. Zdrowa i mocna. Czym dłużej stoi, to jest lepsza.

Aroniówka, czyli nalewka z aronii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aroniówka, czyli nalewka z aronii

 

  • woda -5 szkl
  • liście wiśni -140 szt
  • aronia -1,30kg
  • kwasek cytrynowy -2 opak
  • cukier -2 szkl
  • miód pszczeli -1 słoiczek mały
  • 0,5 litra spirytus

Sposób przygotowania:

Aroniówka, czyli nalewka z aronii
Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać. Przelać przez lejek do butelek, zakręcić, odstawić na kilka dni.
Aroniówka, czyli nalewka z aronii
Aronia,liście wiśni i woda, podczas gotowania na ogniu
Aroniówka, czyli nalewka z aronii
Gotowa nalewka z aronii, zostaje przelewana, przez lejek do butelek