jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Aroniowo-jabłkowe crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Podajemy nas ciepło. Jednakże po ostygnięciu smakują także pysznie. Przed podaniem możną dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Aroniowo-jabłkowe crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aroniowo-jabłkowe crumble

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 5 dużych jabłek,
  • Około ¾ szklanki aroni,
  • 170g mąki,
  • 80 g masła,
  • 70 g cukru kryształu,
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
  • Masło do wysmarowania kokilek,
  • Kilka owoców aroni do dekoracji,
  • Melisa do dekoracji,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Aroniowo-jabłkowe crumble
Kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do kokilek. Na wierzchu wykładamy aronię.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy cukier, cynamon oraz masło. Zagniatamy kruszonkę. Gotową wykładamy na wierzch naczynek żaroodpornych i delikatnie przygniatamy. Deserki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Aroniowo-jabłkowe crumble
Kokilki smarujemy masłem. Na dno wykładamy pokrojone jabłko
Aroniowo-jabłkowe crumble
Na jabłka wykładamy opłukana i osuszoną aronię
Aroniowo-jabłkowe crumble
Całość przykrywamy przygotowaną kruszonką.
Aroniowo-jabłkowe crumble
Przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem